• Today is: czwartek, Wrzesień 29, 2016

Chrzan – zastosowania w kuchni

horseradish-32931_960_720
Wiolletta
Styczeń13/ 2016

Chrzan to jeden z tradycyjnych produktów, który bardzo często gości na naszych stołach. Jego charakterystyczny, ostry smak sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu różnych dań. Warto pamiętać, że aromatyczne korzenie można wykorzystać na wiele sposobów. Jednocześnie mają one bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Chrzan tarty jest popularnym dodatkiem podawanym głównie do dań obiadowych. Korzenie chrzanu w naturalny sposób pobudzają produkcję kwasu żołądkowego. W związku z tym w dużym stopniu ułatwiają trawienie ciężkich dań, na przykład strączkowych. Chrzan można podawać samodzielnie, wykorzystywać jako dodatek do ćwikły, czyli startych buraczków, a także zastosować do przygotowania sosu na bazie śmietany. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Ponieważ chrzan tarty jest bardzo ostry, wiele osób woli mieszać go z innymi składnikami, żeby złagodzić intensywny smak.

Chrzan bardzo często stosuje się jako dodatek do różnych dań. Popularnym sposobem wykorzystania tych ostrych, aromatycznych korzeni jest dodawanie ich do białego barszczu.Charakterystyczny smak chrzanu bardzo dobrze komponuje się z jajkiem oraz białą kiełbasą, które są składnikami tej tradycyjnej zupy. Inne składniki, z którymi warto łączyć chrzan to między innymi żurawina, jabłko, aronia i borówki. Doskonale nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju sosów, którym nadaje wyjątkowy aromat oraz sprawia, że stają się dużo ostrzejsze. Chrzan doda ostrości także musztardzie.

Bardzo popularnym sposobem wykorzystania chrzanu jest dodawanie go do przetworów z ogórków, przede wszystkim ogórków małosolnych i kiszonych. W tym celu używa się zarówno całych korzeni, jak i liści tej rośliny. Również liście mają silne działanie antybakteryjne i służą jako naturalny konserwant, który zabezpieczy przetwory przed zepsuciem się. Same liście są jednak niejadalne.

Tarty chrzan bardzo często pojawia się na stołach w okresie Wielkanocy. Można użyć go do przygotowania tradycyjnych potraw serwowanych w tym okresie, na przykład pasztetów.

W czasie kupowania chrzanu trzeba wybierać zdrowe korzenie, pozbawione plam, przebarwień oraz zdrewniałych części. Powinny być twarde, na zewnątrz żółte, a po przekrojeniu białe.

Warto także pamiętać o prozdrowotnych właściwościach, jakie ma chrzan tarty. Niezależnie od sposobu wykorzystania w kuchni, ten wyjątkowy korzeń może okazać się skutecznym remedium na wiele problemów zdrowotnych. Jest szczególnie zalecany osobom, które cierpią na częste infekcje, na przykład przeziębienia i grypy. Ta roślina uważana jest za naturalny antybiotyk, który skutecznie zapobiega rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów odpowiedzialnych za choroby. Dlatego warto zastanowić się nad włączeniem większych ilości chrzanu do diety.

Zastosowanie chrzanu w kuchni jest bardzo szerokie. Ilość przepisu na dania, sosy, czy marynaty przygotowywane z dodatkiem chrzanu jest naprawdę ogromna. Każdy smakosz bez problemu znajdzie przepisy z dodatkiem tej rośliny, które spełnią jego wymagania i będą odpowiadać indywidualnym upodobaniom. Ten składnik ma swoje miejsce w tradycyjnej, polskiej kuchni. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dodawać chrzan także do innych potraw lub tworzyć nowe połączenia. Takie eksperymentowanie ze smakami może przynieść bardzo ciekawe efekty, które będą także korzystne dla zdrowia.