Zdrowie i Uroda

Dlaczego warto używać suszonych warzyw?

Suszone warzywa to ostatni krzyk mody. Ich popularność wciąż rośnie, czemu trudno się dziwić, bo mają bardzo dużo zalet. Warto je znać, by mieć świadomość dlaczego tak ważne jest umieszczenie ich w stałej i zbilansowanej diecie. Czy mogą być uważane za zastępnik dla nowalijek?

Minimum miejsca, maksimum smaku

Suszone warzywa są po prostu pozbawione wody. Oznacza to, że zajmują mało miejsca. Można zgromadzić ich dużo więcej niż soczystych warzyw lub owoców.

Warto wiedzieć, że warzywa po wysuszeniu nie tracą swojego smaku, aromatu, a co jeszcze ważniejsze – właściwości odżywczych. Są tak samo zdrowe jak gdyby zostały zebrane przed chwilą z przydomowego ogródka.

Z racji tego, że zajmują mało miejsca idealnie nadają się do wzięcia ze sobą w podróż lub przechowywania w namiocie, czy domku kempingowym.

Długie przechowywanie

Niezwykle ważny jest termin ważności suszonych warzyw. O ile są one właściwie przechowywane, to można cieszyć się ich najwyższą jakością przez całe lata.

Konieczne jest zadbanie o to, by do warzyw nie dostała się woda. Wlicza się w to także wilgoć pochodzącą z atmosfery. Otwarte opakowanie należy jak najszybciej zamknąć. Warto zadbać też o to by było to zamknięcie szczelne. Najlepiej jest trzymać je w metalowych puszkach lub pojemnikach z zamknięciem.

Należy też zadbać o to by do warzyw nie przedostały się szkodniki. Jeśli by się tak stało, to najprawdopodobniej całość będzie trzeba wyrzucić do śmieci. Koniecznie należy obserwować ewentualny rozwój larw oraz robaków. Jednakże, w prawidłowo przechowywanych produktach – szkodniki nie mają możliwości pojawienia się.

Zdrowe gotowanie

Bardzo ważne jest też wykorzystanie suszonych warzyw w gotowaniu. Z suszonej włoszczyzny można przygotować pyszną zupę bez konieczności użycia kostki rosołowej. Oznacza to mniej spożywanej soli i glutaminianu sody. Pomaga to zredukować w diecie obecność polepszaczy smaku, których stosowanie nie może być obojętne dla organizmu. Szczególnie narażone na ich działanie są dzieci.

Warzywa mogą też być wykorzystywane jako naturalne barwniki lub aromaty. Przykładowo – suszony burak może nadać potrawie piękny fioletowo-różowy kolor. Dzięki takim rozwiązaniom zmniejsza się ilość szkodliwej chemii używanej w kuchni.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A.

Share: