• Today is: wtorek, Sierpień 30, 2016

Jaką sokowirówkę wybrać?

sokowirówka
Wiolletta
Grudzień19/ 2015

Zakup każdego urządzenia kuchennego warto przemyśleć przede wszystkim pod kątem własnych potrzeb oraz jego użyteczności. Na rynku można znaleźć wiele różnych urządzeń przeznaczonych do wyciskania soku z warzyw i owoców. Wybór konkretnego rozwiązania będzie zależał od wielu czynników, na które warto zwrócić uwagę.

Wygodne czyszczenie

Sokowirówka to urządzenie, które należy systematycznie czyścić. Ponieważ składa się z wielu elementów, może być to dosyć kłopotliwe i czasochłonne zadanie. Kłopotliwe mycie wszystkich elementów po każdym przygotowaniu soku może skutecznie zniechęcić do korzystania z urządzenia.

Dlatego warto zdecydować się na zakup sokowirówki, którą można bez problemu myć w zmywarce. Dzięki temu systematyczne przygotowywanie soków stanie się znacznie mniej kłopotliwe, a brak czasu przestanie być wymówką dla zdrowszego stylu życia.

Sitko

Sitko to element sokowirówki, który ma bardzo duże znaczenie dla działania całego urządzenia. Istotne znaczenie ma rodzaj materiału wykorzystanego do produkcji tej części. W najtańszych urządzeniach stosuje się sitka z plastiku o niewielkich rozmiarach. W takim przypadku sokowirówka jest raczej mało efektywna i czasem może wymagać czyszczenia także w trakcie przygotowywania soku.

Lepszym rozwiązaniem jest sitko wykonane ze stali nierdzewnej. Takie elementy mają znacznie wyższą jakość. Ściany sitka wykonane z mikrosiatki mają duże znaczenie dla jakości soku oraz ilości przygotowywanego napoju, ponieważ zwiększają efektywność pracy urządzenia. Oznacza to że z takiej samej ilości owoców i warzyw będzie można otrzymać więcej soku.

Wielkość urządzenia

Wielkość sokowirówki powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb. Duże znaczenie mają wymiary pojemnika służącego do przechowywania odpadów powstających w czasie rozdrabniania owoców. Większy pojemnik wymaga rzadszego opróżniania, co z kolei ułatwi i przyspieszy przygotowanie soku.

Znaczenie ma także wielkość otworu wsadowego. Mały otwór utrudni pracę. W przypadku soku z większych warzyw i owoców trzeba będzie rozdrobnić je na małe kawałki, które zmieszczą się w sokowirówce. Mały otwór sprawi więc, że osoba przygotowująca sok będzie miała znacznie więcej pracy. Czym większy otwór, tym większe kawałki warzyw i owoców można wykorzystać.

Moc hałas

Sokowirówki to niestety dosyć głośne urządzenia. Poziom generowanego hałasu może być dosyć wysoki i będzie uzależniony przede wszystkim od mocy zakupionego urządzenia. Jednocześnie jednak większa moc będzie przekładała się także na lepszą efektywność.

Moc należy dobrać przede wszystkim pod kątem rodzaju warzyw i owoców, z których będzie przygotowywany sok. W przypadku miękkich owoców można zdecydować się na zakup urządzenia o małej mocy, które będzie jednocześnie ciszej pracować. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku twardych warzyw, takich jak marchewka, czy buraki, ponieważ konieczny będzie zakup urządzenia o zdecydowanie wyższej mocy, co zapewni znacznie lepszą efektywność pracy i będzie zapobiegać szybkiemu przegrzewaniu się silnika.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.