Ciekawe

Niesatysfakcjonująca jakość wody kranowej

Na uzdatnianie wody decyduje się coraz więcej osób. Każdy bowiem z nas liczy na to, że wypływająca z kranu woda będzie idealnej jakości, co niestety bez instalacji odpowiednich filtrów jest mało możliwe. Jest to także konieczne, jeśli użytkujemy wodę znajdującą się w studni głębinowej. Z kolei w przypadku wody miejskiej, zajmują się tym zakłady wodociągowe.

Jak to jest z tą jakością wody wodociągowej?

Nie jest prawdą, że w każdym przypadku konieczne jest zamontowanie domowej stacji do uzdatniania wody, gdyż zakłady wodociągowe na bieżąco kontrolują jej parametry. Należy zdawać sobie sprawę z faktu, że dystrybuowana woda musi spełniać normy, które zostały ustanowione przez Ministra Zdrowia. Tak więc jeśli chodzi o miejską wodę kranową, to jak najbardziej nadaje się ona do picia.

Niestety z jakością wody kranowej jest różnie. Zbyt duża ilość manganu, żelaza czy magnezu, mętność, metaliczny smak czy też mocno wyczuwalny chlor – są to stosunkowo częste problemy, które pogarszają jakość wody wodociągowej. Nic więc dziwnego, że chcemy poprawić owe parametry.

Twardość wody kranowej, czyli potrzebne uzdatnianie wody

Nie jest żadną tajemnicą, że woda wodociągowa jest twarda, co niestety odbija się niekorzystnie na stanie urządzeń użytkowanych w gospodarstwie domowych. Niezwykle problematyczne okazuje się bowiem wytrącanie się kamienia, który przyczynia się do powstawania nieestetycznie wyglądającego osadu na armaturze.

Osad wapienny pojawia się także na urządzeniach AGD typu zmywarka, pralka, żelazko, czajnik oraz w innych urządzeniach mających kontakt z wodą. Twarda woda jest uciążliwa nie tylko w gospodarstwach domowych, ale także w przemyśle. Bardzo dużo maszyn technicznych wymaga wody do właściwego działania, która musi dodatkowo posiadać określone parametry. Nieprawidłowe użytkowanie, czyli niestosowanie się do zaleceń producentów maszyn skutkuje utrata gwarancji.

Zmiękczacze wody na ratunek

Oprócz uzdatniania wody w celu pozbycia się z niej zanieczyszczeń oraz poprawy smaku i zapachu, stosuje się także zmiękczacze wody wodociągowej. Służy temu wymiana jonowa, techniki membranowe oraz metody chemiczne polegające na strącaniu.

Jeśli chodzi o domowe zmiękczacze wody, to wykorzystują one właśnie wymianę jonową. Zastosowane złoże pochłania nadmiar wapnia i magnezu, zamieniając sole na jony sodu. Bardzo ważne jest tutaj pamiętanie o regularnym wsypywaniu soli tabletkowanej. Godne polecenia są także kompaktowe zmiękczacze wody. Podczas ich wybierania należy zwrócić uwagę na wydajność i obojętność złoża jonowymiennego.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Rosmosis

Share: