Ciężko wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez kompletu ostrych, niezawodnych noży. Aby zestaw w nienagannym stanie służył przez długie lata, należy poświęcić mu odrobinę uwagi i należycie o niego zadbać. Jak obchodzić się z nożami, aby służyły nam długo i wiernie?

Mycie

Większość z nas odeszła od ręcznego zmywania naczyń na rzecz mycia w zmywarkach. Dla noży warto zrobić wyjątek i powrócić do tradycyjnych metod. Nawet najlepszej jakości noże z wysokogatunkowej stali nierdzewnej mogą ulec zniszczeniu pod wpływem agresywnych środków myjących, bardzo wysokich temperatur i wysokiego ciśnienia, jakie wytwarza się podczas zmechanizowanego mycia.  Ważne jest, żeby nóż myć od razu po użyciu nie czekając, aż resztki jedzenia zaschną na jego powierzchni – kwasy występujące w pokarmie mogą doprowadzić do powstawania na stalowym ostrzu mikrouszkodzeń. Ciepła woda, płyn do mycia naczyń i gąbka wystarczą, aby skutecznie wyczyścić wszystkie zabrudzenia. Na końcu warto wytrzeć nóż do sucha miękką ściereczką. Jeśli na stalowym ostrzu pojawią się rdzawe plamy, konieczne będzie kupno specjalnego środka przeznaczonego do czyszczenia wyrobów ze stali nierdzewnej.

Ostrzenie

Podstawą pielęgnacji noży kuchennych jest prawidłowe ostrzenie. Regularne ostrzenie przeznaczonym do tego narzędziem wydłuży żywotność noża, poprawi komfort codziennej pracy w kuchni i zwiększy precyzję cięcia. Wbrew opiniom, jakie krążą w Internecie, nie istnieją noże, które nie wymagają ostrzenia.

To, jakie ostrzałki do noży najlepiej sprawdzą się w naszej kuchni, uzależnione jest od głównego budulca noża – ostrzałka musi być wykonana z twardszego materiału, niż ostrze. Niezwykle twardą ceramikę należy ostrzyć diamentowymi ostrzałkami, natomiast stal – metalowymi, kamieniami wodnymi lub kamieniami szlifierskimi. Kupując ostrzałki, warto ufać dobrym i sprawdzonym markom, takim jak gerlach.pl.

 

 

Share: