Na rynku dostępne są produkty Eco (Bio, Organic) oferowane przez różnych producentów zdrowej żywności. Zwykle są to produkty nieco droższe niż pozostałe. Wyróżnia je to, że są ekologiczne a ich wysoka jakość jest potwierdzona odpowiednim certyfikatem.

Żywność ekologiczna – wymagania

Producent zdrowej żywności, aby uzyskać certyfikat zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego musi spełnić szereg wymagań. Z normami i przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego muszą więc być zgodne:
– wszystkie procesy produkcji żywności;
– wszystkie procesy przygotowywania żywności;
– wszystkie procesy dystrybucji żywności.

Gospodarstwo ekologiczne jest zobowiązane do stosowania określonych metod ochrony gleby i wody, oraz nie używa chemicznych środków ochrony roślin.

Certyfikat zgodności wydawany jest przez jednostki certyfikujące, których lista znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przynajmniej raz w roku jednostki certyfikujące przeprowadzają kontrole, sprawdzając nie tylko wymaganą dokumentację, ale również wizytując na miejscu.

GMO a ekologiczne produkty

Producent zdrowej żywności jak najbardziej może stosować klasyczne technologie produkcji, takie jak: metody mechaniczne, termiczne oraz fermentacyjne. Nie może jednak stosować następujących metod przetwarzania:

– promieniami jonizującymi,
– przy zastosowaniu organizmów genetycznie zmodyfikowanych,
– chemicznej obróbki produktów żywnościowych,
– poprzez tworzenie produktów żywnościowych z izolowanych składników żywności,
– przy użyciu konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy, antybiotyków, sztucznych substancji słodzących czy wzmacniających smak oraz innych chemicznych substancji.

Oznacza to, że produkty ekologiczne znajdujące się w ofercie producentów zdrowej żywności organicznej są również produktami wolnymi od GMO.

Etykieta produktu ECO

Każdy producent zdrowej żywności posiadający certyfikat zgodności może opatrzyć swoje produkty etykietą ekologiczną ECO. Etykieta ta zawiera informacje:

– obowiązkowe na wszystkich produktach żywnościowych, jak np. nazwa produktu, nazwa i adres producenta , data produkcji oraz termin przydatności do spożycia;
– dodatkowe – numer upoważnienia nadanego jednostce certyfikującej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (np. PL-EKO-03), unijne logo rolnictwa ekologicznego.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Share: