Wiele mówi się o tym, że nie powinniśmy nadużywać cukru, zwłaszcza że występuje on wielu napojach i potrawach. Powinniśmy zatem zaczać z działać w tym kierunku. Najlepszą alternatywną w tym wypadku jest syrop klonowy, ponieważ może być śmiało wykorzystywany do słodzenia, zamiart cukru czy wszelkiego rodzaju słodzików. 

Jakie właściwości ma syrop klonowy?

Oryginalny syrop klonowy bardzo często jest nazywany naturalnym cukrem – jest gęsty, słodki i ma bursztynowy kolor. Jego niepowtarzalny zapach także jest bardzo przyjemny. Produkcja syropu klonowego odbywa się w Kanadzie i niektórych regionach Stanów Zjednoczonych. Jest on pozyskiwany z pnia klonu, a następnie odparowuje się od niego wodę i stąd jego gęsta konstystencja.

Składniki mineralne występujące w syropie klonowym:

  • Potasu,
  • Wapnia,
  • Magnezu,
  • Fosforu,
  • Manganu,
  • Cynku.

Oryginalny syrop klonowy zawiera także:

  • Witaminy z grupy B,
  • Niacynę,
  • Biotynę,
  • Kwas foliowy.
  • Już dwie łyżeczki syropu klonowego zaspokajają 22% dziennego zapotrzebowania organizmu na mangan, a także 3,6 % zapotrzebowania na cynk.

Zdrowy syrop klonowy

Jeżeli jesteście zainteresownai zakupem syropy klonowego to zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego Fine Food Store – oryginalny syrop klonowy

Share: