Ciekawe

Weselne menu: tradycja czy nuta innowacji?

Co decyduje o sukcesie przyjęcia weselnego? Muzyka, przy której nogi same rwą się do tańca; DJ lub wodzirej, który potrafi zachęcić do zabawy nawet największych melancholików; ładna pogoda i malowniczo położona sala weselna? Wszystko to ma znaczenie, ale o jedną rzecz warto zatroszczyć się szczególnie. Mowa oczywiście o jedzeniu. Weselne dania, jak zresztą cała impreza, powinny być nie tylko wyjątkowo smakowite, ale również precyzyjnie dobrane do klimatu uroczystości. Co możemy zaserwować weselnym gościom?

Wesele w staropolskim stylu

Jeżeli urządzamy tradycyjne, polskie wesele, wybór potraw wydaje się dość prosty. Barszcz z pasztecikami, kotlety schabowe, zrazy zawijane czy żeberka w sosie oraz, rzecz jasna, wybór wędlin w najrozmaitszych postaciach. Możemy również zaszaleć nieco bardziej i przygotować prawdziwą staropolską biesiadę, z żurkiem, myśliwskim bigosem, pieczoną gęsią, kartaczami i sękaczem. Namiastką takiego „staropolskiego jadła” na weselach często bywa tzw. wiejski stół, przy którym można skosztować tradycyjnych specjałów, zarówno do jedzenia, jak i picia.

Wesele tematyczne

Ciekawą opcją jest także wesele z motywem przewodnim, który pojawia się zarówno w wystroju sali i dekoracji stołów, jak też w potrawach, napojach i muzyce. Może to być klimat amerykański lub meksykański – wówczas nie obejdzie się bez burgerów i pancakes z syropem klonowym albo tacos, churros i chilli con carne. Na weselu we włoskich klimatach możemy potańczyć przy italo disco i zajadać się wybornym bolognese, lazanią, owocami morza czy cannelloni ze szpinakiem i gorgonzolą. Głównym wątkiem weselnej zabawy może być też ulubiony film czy epoka – impreza w stylu lat 20. może być nie lada wyzwaniem, ale również niezapomnianym przeżyciem dla wielu gości.

Wesele – festiwal smaków

Weselna zabawa może być też doskonałą okazją do stworzenia własnej, unikatowej kompozycji smaków z różnych stron świata, z różnych regionów czy z różnych epok. Tradycyjne polskie dania czy francuskie przysmaki mogą pojawić się na stole tuż obok kuchni molekularnej, a swojskie faworki będą sąsiadowały z miseczkami wypełnionymi crème brûlée. Ale to rozwiązanie niesie ze sobą także pewną pułapkę: zamiast wyrafinowanej, niebanalnej kompozycji możemy stworzyć chaotyczną kulinarną mieszankę. Dlatego decydując się na taki weselny festiwal smaków, najlepiej od razu zasięgnąć rady doświadczonego szefa kuchni.

Menu to nie tylko jedzenie

Weselne stoły uginają się nie tylko pod smakowitymi potrawami – równie ważnym elementem menu są odpowiednio dobrane napoje. Oprócz standardowej coli, fanty, kawy i herbaty, warto pomyśleć o czymś bardziej oryginalnym, jak miętowa lemoniada, zdrowe koktajle czy bezalkoholowe drinki. Jeżeli urządzamy wesele tematyczne, dobrze jest dostosować wybór alkoholi do głównego motywu imprezy. A jeżeli nie mamy pewności, jakie trunki powinny znaleźć się na weselu – od czego jest internet? Na stronach renomowanych hurtowni (np. http://alkohole.eurocash.pl/oferta/wodka/) znajdziemy podpowiedzi dotyczące łączenia alkoholi i dopasowywania ich do dań.

Share: